Финансист прогнозира фалити на родни клубове

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове.

"Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи, ще се отрази много негативно на нивата на заплащане. Такива каквито познавахме досега. По мое мнение ще има един рязък спад в заплатите и ще се върнем към едни нива на заплащане отпреди 2009 година", коментира финанститът пред БНР.

Според Ненов това се дължи на факта, че 90% от клубовете са финансирани от хазартни компании, които не функционират в момента и така ще бъде ударено приходното звено.

"Не искам да съм черноглед, но много от клубовете ще преустановят дейност и част от тях ще се наложи да се преструктурират под една или друга форма. Не изключвам и възможността много професионални клубове да започнат от аматьорско ниво", добави Ненов.

Голяма част от разходите на клубовете в България са свързани със заплатите на играчите, а едва 5% от приходите идват от продажба на билети и абонаментни карти.

Ненов добавя, че клубовете в Западна Европа ще се справят по-бързо с кризата.

В момента българското футболно първенство е спряно, а БФС и професионалната лига работят по вариант за подновяването му през май. От ПФЛ заговориха и за вариант с 18 отбора от следващия сезон.


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички