Олимпийска шампионка остана без хонорар, малка е

Олимпийска шампионка остана без хонорар, малка е

Фигурното пързаляне не е сред спортовете със солидни наградни фонове, но за сметка на това майсторите на леда си докарват допълнително и от участие в шоу програми. Подобен гастрол обаче сблъска олимпийската шампионка при жените Алина Загитова със закона в родната й Русия.

Миньончето от Ижевск бе звездата на новогодишния спектакъл "Спящата красавица", което друга олимпийска шампионка - Татяна Навка, постави в Москва. Шоуто се радва на огромен успех - общо 22 пъти ледените звезди излязоха пред публиката. Самата Навка, съпруга на Дмитрий Песков, говорител на руския президент, получава сериозен хонорар - 6 милиона рубли. А лъвският пай - над 8 милиона рубли (малко повече от 100 000 долара), отиде у някой си Едуард Аксьонов, който не е обувал кънки. Оказа се, че той е зам.-директор на центъра "Кристални", в който се подготвят фигуристите на знаменитата треньорка Етери Тутберидзе. Сред тях е и Загитова, която липсва във ведомостите на шоуто.

Представлението се организира от "Росконцерт", а участниците са регистрирани като самоосигуряващи се лица, което привлече вниманието на местния Следствен комитет. Оказва се, че става въпрос за схема с цел Загитова да получи парите, въпреки че няма право на трудова дейност, тъй като не е навършила 18 г. Това ще стане едва през май.

"Да, питаха ни защо Аксьонов е получил парите при положение, че не е фигурист", призна Навка. - Той го направи с разрешение на родителите на Алина, тъй като тя не може да е самоосигуряващо се лице. Всичко е в съгласие с руските закони".

По случая обаче има образувано следствие за измама и злоупотреба със служебно положение.

"Труд"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти