Ивелина Илиева пред Sportal.bg: Явно не ми е било писано да се откажа след Токио 2020

Ивелина Илиева пред Sportal.bg: Явно не ми е било писано да се откажа след Токио 2020

Отлагането с една година на Олимпийските игри в Токио заради пандемията с коронавирус със сигурност ще обърка плановете на много спортисти, които са обмисляли да сложат край на кариерите си след този голям форум. Сред тях е и най-добрата родна джудистка в момента в категория до 57 килограма Ивелина Илиева. Хасковлийката, за която Токио 2020 трябваше да е първа олимпиада, смяташе да сложи край на състезателната си кариера след форума под петте преплетени кръга. Но сега това нейно решение ще се отложи поне с година.

31 "Пътят към Токио" с Ивелина Илиева

“Готова съм да потренирам още една година до Токио 2021 г. Нашите ме бъзикаха, че явно не ми е било писано да се откажа след 2020 г. Всичко съм си представяла, но чак да я отложат с една година никога не ми е минавало през ума. Но реално ние няма къде да тренираме - дори и май месец да можем да влизаме в залите, юни да започнат състезанията и юли да отидеш на олимпиада – не е сериозно. Ние в момента тренираме колкото любителите, дори и толкова не можем да тренираме. Поддържаме форма – бягаме, караме колело и щанга, но тези неща нямат нищо общо с джудото. Помагат, но без борби не става.

От една страна се радвам, защото колкото повече наближават Игрите, наближава и времето, в което ще се откажа от джудото, а не ми се иска”, каза Илиева за Sportal.bg.

31 "Пътят към Токио" с Ивелина Илиева

 

Европейската медалистка ще трябва да изчака за своя дебют на олимпийски игри 9 години. Тя се размина за малко с участие на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., след като се завърна на татамито след операция и спечели сребърен медал на Европейското, но точките не й стигнаха да се класира за Олимпиадата: “Аз ще надмина и втория олимпийски цикъл, ще се готвя за олимпиада 9 години. За предната Олимпиада ми беше криво известно време, но го преодолях. Ако ми е писано да отида на олимпиада, ще отида. Животът продължава. Невъзнаграден труд няма, надявам се поне моят да се възнагради там, където трябва.”

 

Илиева все пак вижда и нещо положително в цялата история с отлагането на Игрите – така има  шанс повече български спортисти да извоюват квоти, но всичко зависи от начина, по който ще променят регламентите за класиране в различните спортове.

И за финал чаровната ни джудистка не пропусна да призове сънародниците ни да си останат по домовете и да бъдат внимателни, за да може по-бързо да се справим с разпространението на коронавируса.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти