Среща от ШЛ е причина за кошмара с COVID-19 в Бергамо, смята имунолог

Среща от ШЛ е причина за кошмара с COVID-19 в Бергамо, смята имунолог

Първата осминафинална среща от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия на 19 февруари може би е катализатор на тежката криза със заразени от коронавирус в град Бергамо. Това смята италианският имунолог Франческо Ле Фоке. Тъй като Аталанта не може да домакинства на своя стадион, около 40 000 тифози на клуба пътуваха до Милано за въпросната среща, като най-вероятно там са се заразили.

Защитник на Аталанта: Всички подценихме коронавируса
Защитник на Аталанта: Всички подценихме коронавируса

И двата града са в Ломбардия, която е най-страдащата област в Европа с хиляди смъртни случаи. Само в Бергамо за вчерашния ден са регистрирани 93 починали, а общо от началото на пандемията те са 533.  

„Този мач беше най-щастливото нещо за Аталанта в този изключителен сезон, но той може също така да е поставил началото на последвалата пандемия в града. Събирането на хиляди хора на едно място, стоящи на сантиметри едни от други, празнувайки с прегръдки и пеене на песни, създава перфектните условия за разпространение на COVID-19. Мина един месец от тогава и това съвпада като време с клиничните прояви“, заяви д-р Ле Фоке пред Corriere dello Sport. 

От Валенсия също обвиняват въпросната визита в Милано за болните при тях. Положителни са тестовете на поне 35% от всички в испанския клуб – от персонал до футболисти.

Изненадващо е, че в самия клуб Аталанта няма нито един болен.

В Италия се надяват да подновят сезона в калчото в началото на май.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти