Бах за Фуркад: Ти си превъзходен олимпийски шампион

Бах за Фуркад: Ти си превъзходен олимпийски шампион

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се изказа ласкаво за звездата на френския биатлон Мартен Фуркад, който изннадващо обяви, че слага край на спортната си кариера.

"Аз съм благодарен на Фуркад за това, че е посланик на олимпийските ценности. Ти си превъзходен олимпийски шампион", се обърна Бах към Фуркад чрез профила на МОК в "Туитър".

В кариерата си 31-годишният французин е спечелил 5 златни и 2 сребърни медала от олимпийски игри, както и 13 златни, 10 сребърни и 5 бронзови от световни шампионати. Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо, който днес спечели втория си Голям кристален глобус в кариерата, също каза хубави думи за своя голям съперник.

"Последен танц. Не можем да предскажем кой ще спечели Световната купа утре, но едно е ясно - това ще бъде нашата последна битка. Успех и благодаря, Мартен!", написа Бьо във "Фейсбук" късно снощи.

Фуркад спечели преследването в Контиолахти, което беше последното състезание в кариерата му, но в генералното класиране за Световната купа остана втори с 911 точки, с две по-малко от Йоханес Тингес Бьо, който завърши четвърти днес, но завоюва Големия кристален глобус.

Още от Зимни спортове

Виж всички