Йоханес Бьо спечели спринта в Контиолахти, без българин в Топ 50

Йоханес Бьо спечели спринта в Контиолахти, без българин в Топ 50

Носителят на големия Кристален глобус за миналия сезон Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) спечели спринта на 10 км за мъже от последния кръг за сезона на Световната купа по биатлон в Контиолахти (Финландия). Бьо повали всички 10 мишени и измина трасето за 22.27.8 минути. За норвежеца това е десети успех за сезона и 48-и в кариерата.

"Беше нервно състезание, имаше напрежение от самото начало. Затова стрелях бавно, за да сваля всичките мишени. Има много голям залог - битката за Световната купа, която ние водим в последните четири месеца", каза Бьо след състезанието.

Втори, на 21.1 секунди, остана лидерът в генералното класиране за сезона Мартен Фуркад (Франция), който също не допусна грешка в стрелбата. Французинът Емилиан Жаклен завърши на трета позиция с 22.3 секунди пасив и без пропусната мишена.

Българите не се представиха убедително. Владимир Илиев е 53-и с три грешки и на 2:13.0 минути след победителя, а Красимир Анев е на 57-о място с една пропусната мишена и пасив от 2:21.4 минути. Димитър Герджиков зае 65-а позиция с две грешки в стрелбата и изоставане от 2:39.4 минути, а Антон Синапов е 94-и от 99-а завършили с четири грешки и на 4:05.4 минути.

До края на сезона остава само един индивидуален старт - преследване на 12.5 км в събота, в което ще участват Илиев и Анев.

В генералното класирането за Световната купа води Мартен Фукрад с 880 точки, но той има преднина само от 10 точки пред втория Йоханес Тингнес Бьо. Трети е Кентен Фийон-Мейе (Франция) с 814 точки. Владимир Илиев е 34-и със 138 точки, а Красимир Анев е 38-и със 123 точки.

Всичките стартове в Контиолахти се провеждат без зрители заради пандемията от коронавируса. Първоначално организаторите съобщиха, че само мъжкия спринт ще бъде без публика, но след това обявиха, че няма да има зрители на всичките стартове в Контиолахти.

Това е последен кръг за сезона от Световната купа, след като по-рано днес Международният съюз по биатлон отмени финалите в Холменколен, които трябваше да се проведат от 20 до 22 март.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти