Шок и ужас: БМВ напуска официално Формула 1 в края на сезона

Шок и ужас: БМВ напуска официално Формула 1 в края на сезона

Отборът на БМВ-Заубер ще напусне Формула 1 след края на сезона, обявиха баварците официално тази сутрин. На спешна пресконференция свикана в централата на БМВ в Мюнхен, шефовете на компанията дадоха зелена светлина за закриването на отбора във Формула 1.

БМВ се надяваха този сезон да се борят за световната титла, но вместо това болидът им се оказа далеч от очакванията на всички. Постоянното изоставане и премахването на системата "КЕРС", за която БМВ се застъпи и похарчи много, също изиграха роля за решението.

БМВ стана вторият производител в последните 8 месеца напуснал Формула 1, след като Хонда напусна през декември, заради световната криза. БМВ се подготвяше до последно да подпише новият договор "Конкорд", който щеше да го обвърже с Гран при до 2012 година.

Според последните спекулации, съвсем скоро Рено и Тойота също могат да обявят своето напускане. Смята се, че причините за това за комплексни и са свързани най-вече със световната финансова криза. Вече дори се коментира как Роберт Кубица може да замести Фелипе Маса във Ферари до края на сезона и да кара във Валенсия.

Новините от днес идват като потвърждение на думите на президента на ФИА Макс Мозли, който на няколко пъти обяви, че бъдещето на Формула 1 е застрашено и именно заради това федерацията направи конкурс за нови отбори. През 2010 година в шампионата ще се включват Манор, Кампос и USF1.   

Председателят на борда на БМВ д-р Норберт Райтхофер заяви, че решението идва след преосмисляне на бъдещата стратегия на марката. 

"Естествено сезонът бе труден за нас, но това е част от стратегическото преструктуриране на компанията. Нашата работа във Формула 1 не ни помага, тъй като бъдещето за нас се крие в думичката премиум. Д-р Марио Тайсен е начело на спортната ни програма от 1999 година. Отбелязохме много успехи в този период. Някои от тях бяха и във Формула 1. Искам да изразя благодарността ни към д-р Тайсен за това.", сподели Райтхофер. Марио Тайсен от своя страна сподели, че разбира причините за оттеглянето: 

"Естествено, че всички ние от Хинвил и Мюнхен искахме да продължим. Искахме да покажем, че този сезон е просто лек спад между две супер успешни кампании. Разбирам защо това решение бе взето на корпоративно ниво. Сега ще се фокусираме върху оставащите състезания, ще покажем боен дух и добри резултати в последните ни изяви във Формула 1.", заяви Тайсен.

Д-р Клаус Дрегер, чле на борда и отговорник за технологичните разработки изрази мнението си, че слабото представяне до сега е изиграло своята роля в решението на компанията. "Отне ни само три години, за да се установим като голям отбор. За съжаление не успяхме да изпълним очакванията за тази година. Въпреки всичко, десетте години във Формула 1 имаше голямо влияние върху нашите инженери. Можем да благодарим на екипа за редица технологични иновации и за спортния дух, който ни кара да правим масови автомобили", сподели той.

 

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във www.formula1.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти