Усик детронира Джошуа и е новият крал на бокса

Александър Усик поднесе изненадата и шокира 65 хиляди зрители на стадиона на Тотнъм в Лондон, побеждавайки досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации Антъни Джошуа. И тримата съдии край ринга бяха категорични в полза на величествения украински боец - 117-112, 116-112, 115-113. 

Битката на двамата олимпийски шампиони от Лондон 2012 не протече според предварителните очаквания, защото Усик беше по-активният от самото начало, а в средата на 12-те рунда Джошуа бе този, който изпъкваше и който изглеждаше сякаш взима преимущество. AJ така и не можа да разклати съперника си с мощната дясна ръка, а Усик не спираше с движението до последната секунда и дори накрая можеше да запише нокаут, само че последният гонг спаси британеца. 

Победата на Усик е историческо постижение не само за Украйна, но и за тежката категория като цяло, защото отново голям шампион от по-долната дивизия се изкачва в "кралската" и обединява световните титли. 

Украинецът спокойно може да се споменава в едно изречение с великия Ивендър Холифийлд и да се съревновава по значимост с останалите легенди в миналото. Също така Усик става наследник на династията Кличко, защото отново след тяхната хегемония имаме обединен шампион при тежките от тази страна. 
Естествено, това не е краят на съперничеството между Джошуа и Усик, а само първата част, защото в договора им има задължителна клауза за реванш, която се активира в случай, че AJ загуби - което се случи пред 65 хиляди зрители на стадиона на Тотнъм.

Oще от Бокс

Виж всички