Wings for Life World Run 2022 завърши с рекордна сума събрани дарения

Wings for Life World Run 2022  завърши с рекордна сума събрани дарения

161 892 души се включиха в Wings for Life World Run 2022. Събраха се 4.7 млн. евро за проучване да се намери лек за хора, претърпели гръбначно-мозъчни травми.  От започването на инициативата, 2022 е годината, която бележи рекорден брой участници в най-голямото бягане с кауза - Wings for Life World Run. 161 892 души от цял свят бягаха едновременно на 8-ми май и дариха 4,7 мил. евро за намиране на лек за хора с гръбначно-мозъчни травми.

 

В България се включиха 522-ма души, които пробягаха близо 3 000 км. Организираното бягане се проведе в София, в Борисовата градина.

Глобален победител при мъжете стана японецът Джо Фокуда с 64,43 преминати километра.

При жените най-дълго разстояние избяга рускинята Нина Зарина (56 км), която застана начело на състезанието за четвърта поредна година.

“Виждайки как моят приятел Елуид Кипчоге прави света по-добро място чрез бягането си, ме вдъхнови да искам да направя същото”, каза Фукуда, имайки предвид благотворителната дейност на кенийския шампион по маратон. “Тази година исках да предизвикам себе си и да спечеля първото място, така че много се радвам, че това се случи,” добавя японският бегач.

“Винаги, когато много хора обединят усилия в името на една обща кауза, се случват невероятни неща. Дълбоко съм благодарна, че толкова много хора излязоха да бягат за Wings for Life World Run”. През последните години направихме големи стъпки напред към намирането на лек за гръбначно-неврологични травми. Благодарение на всички включили се в бягането, можем да продължим да финансираме проучването на брилянтните учени, с които работим,” каза Анита Герхардтер, изпълнителне директор на неправителствената фондация Wings for Life.

Метеорологичните условия в 165 различни държави, които имаха регистрирани участници, варираха от студен дъжд в Ирландия и Испания, през снеговълеж в Норвегия и горещо слънце на Балканите. Близо 2 милиона километра бяха избягани общо на 8-ми май за тези, които не могат.

Регистрацията за бягането през 2023 г. е вече отворена, а датата е 7-ми май.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти