Хронология на случилото се в Барса 2012-2013 и промените при новия треньор Херардо Мартино

Хронология на случилото се в Барса 2012-2013 и промените при новия треньор Херардо Мартино

Какво се промени в играта на Барселона след идването на аржентинския специалист Херардо Мартино. Как изглеждаше отборът в края на мандата на Гуардиола през април-май 2012, сезонът на Тито и началото на Херардо Мартино. Това са основните въпроси, на които ще се опитам да дам отговор в настоящия мой анализ.

В началото нека започнем с малко предистория. След като Хосеп Гуардиола обяви на 27 април 2012г. че напуска Барселона в края на сезон 2011/2012 много хора, най-вече журналисти и "футболни експерти" от хейтърската част настроени анти-Барса обявиха края на този отбор! Нещастното отпадане от Челси в ШЛ (които имаха целия късмет на света в онези мачове както и във финала срещу Байерн) и загубата на титлата в Примера след 3-годшина доминация (тук трябва да споменем съдийските аванти в полза на Реал през онзи сезон допринесли за успеха им) - всички тези обстоятелства доведоха единствено до спечелване на Купата на Испания след 3-0 на финала срещу Атлетик Билбао.

Връщайки се назад във времето по медиите четяхме как Реал Мадрид и Mоуриньо щели да доминират без проблем в Испания през 2012/2013г., защото вече го нямало Гуардиола.
Доста им беше дошло нанагорнище няколкогодишната каталунска доминация под ръководството на Пеп, който мачкаше любимия им бял отбор където го хване. През 2012/2013г. обаче Барселона спечели титлата под ръководството на Тито Вилянова с 15 точки разлика пред Реал, нещо което дори Гуардиола не бе постигал. Хейтърите тогава замлъкнаха относно класирането в Примера, нямайки какво да отговорят и насочиха злобата си срещу Барса към случилото се в ШЛ и големите поражения от Байерн. Само че за тях има други обективни причини и стечение на обстоятелства, които ще анализирам в друга тема.

Здравословните проблеми на Тито Вилянова повлияха много отборът на Барса от есента на 2012г., който мачкаше всичко живо и завърши полусезона с баланс 18-1-0 (в Примера) да не прилича на себе си през пролетта и да преодолее трудно Милан и ПСЖ . Смея да твърдя че ако Тито беше здрав през целия сезон Барса освен титлата, която спечели имаше реален шанс да играе финал в ШЛ. Но това е вече минало, събития които са се случили, и няма как да върнем времето назад.

Приказките за края на Барса през 2012 след напускането на Гуардиола и после през 2013 след краха срещу Байерн се оказаха не просто преувеличени, а абсолютно неверни! Днес, на 2 януари 2014г. Барса, която отново според някои псевдо-анализатори тъне в криза е на 1во място в Примера като спечели и групата си в ШЛ. Дай Боже на всеки такава "криза" както се казва.

През юли 2013г. тежките здравословни проблеми на Тито Вилянова го принудиха да се оттегли от треньорския пост и да насочи усилията си към голямата битка на своя живот - тази с рака, защото здравето е преди всичко.Все пак той се оттегли като победител размазвайки Реал Мадрид с рекордна 15 точкова разлика, нещо с което ще бъде запомнен от всички барселонски фенове!

Доста изненадващо за мнозина за треньор на Барселона лятото бе избран не особено известния в Европа Херардо Мартино. Имаше спекулации, че Меси е повлиял на Сандро Росел и ръководството да бъде назначен неговия сънародник, твърдения които и до днес не са доказани.

Какво се промени след идването на аржентинския специалист ? Като цяло Барса заигра по-директен футбол, но не като този в Англия, а в разумни рамки (все пак в Барса играят технични футболисти които могат да си подават топката отлично, не като английските дървета, ритайки дълги топки напред пък каквото стане). В някои мачове Барселона умишлено се прибира в по-задни позиции издърпвайки противника напред с целта да се освободят празни пространства (прийом който беше абсурдно да видим при Пеп и Тито). В повечето мачове това се получава и броя на голове от контра-атаки през сезон 2013/2014 е вече по-голям отколкото за предходните два сезона взети заедно.

Продължава обаче крайно неуспешният експеримент Сеск Фабрегас да бъде ползван като фалшива деветка (позиция на която се е видяло неведнъж че може да играе единствено Меси). Поставянето на Сеск на този непривичен и некомфортен за него пост продължава вече при трети пореден треньор, което буди учудване предвид факта, че в редица мачове се видя колко непродуктивно и вредно е това както за Сеск така и за играта на целия отбор. Още по-учудващото е че дори националния селекционер Висенте дел Боске често го слага на същата позиция като нападател със същия негативен резултат.

И тук стигаме до проблемите в защита. Смея да твърдя, че дори в най-силните сезони при Гуардиола Барса никога не е имала силна защита, но въпреки това спечели требъл през 2008/2009г. и още куп трофеи в следващите сезони. Проблемът не е в защитата и нейното качество, а в играта на целия отбор във фаза защита. Забравена беше тоталната преса по целия терен от първите години при Гуардиола и това се видя най-добре в мачовете срещу Байерн, където 5 от 7те гола паднаха след контраатаки на баварците, оставяни безпрепятствено да преминат централната линия на терена, като не бяха пресирани от никого. По времето на Пеп подобни контра-атаки на противника бяха стопирани в зародиш именно след зверска преса още в полето на противника.

Положителните промени в играта при Херардо Мартино този сезон са повече от видни. Барса е по-непредвидим отбор в сравнение с предходните сезони и това поставя сложни ребуси за разрешаване от страна на противниковите отбори. Те разполагат с остарял план за противодействие срещу Барса на Пеп/Тито, не и срещу Барса на Херардо Мартино. Елементът на изненадата ще действа минимум един сезон, а хубавото за отбора е че за пръв път от много време букмейкърите не слагат Барса като основен фаворит за спечелването на ШЛ. Това неминуемо сваля част от напрежението.

Същият този елемент на изненадата спомогна на Гуардиола да спечели требъл през 2008/2009г и общо всички възможни 6 трофея за календарната 2009-та, защото тогава противниците отново разполагаха с неактуална стратегия за противодействие срещу Барса на Рийкард, не срещу новата Барса на Гуардиола. Ще е интересно да видим дали този сезон Херардо Мартино ще повтори постигнатото от Гуардиола през 2008/2009г. възползвайки се отново от факта, че противниците все още не са се нагодили към нововъведенията в играта на отбора и разполагат с остарял план за противодействие срещу предишната Барселона - версия Пеп/Тито.
Нека пожелаем на Херардо нов требъл и всички барселонисти отново да празнуваме през май 2014г. нашата тотална доминация!

Автор: Capitan Puyol


Източник:

Още от Футбол свят

Виж всички