Топките на Европейските първенства през годините

Топките на Европейските първенства през годините

Първите две Европейски първенства през 1960 г. във Франция и през 1964 г. в Испания нямат свои официални топки.

Telstar Elast (1968)

Европейското първенство, на което за пръв път се играе с точно определена топка е това през 1968 година в Италия. От този момент започва партньорството между УЕФА и германския спортен концерн Adidas. Тогава турнирът се провежда с топката Telstar Elast. Тя е кръстена на сателита Telstar, който има сферични точки по своите соларни панели, което донякъде прилича на дизайна на футболното кълбо.

Telstar Mexico (1972)

Европейско първенство в Белгия през 1972 година пък се играе с Telstar Mexico. Това беше моделът, с който се игра на Световното първенство в Мексико през 1970 година - Telstar Mexico. Различното от предишните топки беше новата подобрена обвивка срещу просмукването на вода.

Telstar durlast (1976)

Мачовете от шампионата на Стария континент в Югославия през 1976 година се играха с модел Telstar durlast. Това беше същата топка на Adidas, с която две години преди това се вкарваха головете на Мондиала в Западна Германия.

Tango River Plate (1980)

Новата ера във външния вид на топките на европейските първенства дойде с Tango River Plate, с която се игра на финалите в Италия през 1980 година. Белите кълба с черни петоъгълници отстъпиха място на по-привлекателния нов модел на adidas. Това обаче не беше дебют за тази топка на голямо първенство, тъй като тя беше използвана и на Мондиала в Аржентина през 1978 година. Този вид кълбо се запази чак до 2004 година, когато се появи португалското Roteiro.

Tango Mundial (1984)

Финалистите на Европейското първенство във Франция през 1984 година имаха шанса да играят с първата топка, която не беше направена от кожа. При изработката й слоевете са така подредени, че да способства по-лесното й овладяване и контрол. Тук за първи път УЕФА постави върху кълбото запазената си марка UEFA EURO™.

Tango Europa (1988)

Славният холандски нападател Марко ван Бастен заби великия гол в мрежата на Ринат Дасаев от СССР във финала на първенството в Германия с топка Tango Europa. Най-актуалният модел на Аdidas за времето си беше с външен слой, зашит при специални условия, за да ограничи максимално просмукването на вода, което би затруднило футболистите.

Etrusco Unico (1992)

С трудния за произнасяне модел на Аdidas Etrusco Unico се игра на шампионата в Швеция през 1992 година. Това обаче си беше същата топка от Световното първенство в Италия две лета преди това. Единствената разлика беше, че на кълбата за Европейския шампионат беше добавен надпис "Official World Cup 1990/ Official 1992 Euro Championship". Със същата топка се риташе и на Олимпиадата в Барселона през 1992 година.

Questra Europa (1996)

За финалите в Англия през 1996 година от Аdidas направиха Questra Europa - първата цветна топка за финали на ЕП или СП. Тя беше продължение на използваната на Световното първенство в САЩ две години преди това Questra. Тук успехът беше голям, тъй като отзивите от кълбото от американските терени бяха отлични. След ниската резултатност на Мондиал 1990 ФИФА се обърна към производителя с предложение за драстична промяна в топката. Така Аdidas изработи модел, който беше по-лек от предишния и това доведе до повече голове, тъй като вратарите трудно свикваха с по-различните въртеливи движения на кълбото. Дизайнът на Questra Europa представлява преработка на английския герб.

Terrestra Silverstream (2000)

В Белгия и Холандия се игра с модела на Аdidas Terrestra Silverstream. Името идва от реките, които свързват страните-домакини и са от огромното значение за търговията. Заради специфичния си блясък сутрин рано водните басейни са наричани "Silver streams" (от англ.-сребърни потоци). И тогава кълбото представляваше нов връх в производството. Външният слой е направен от специални синтетични панели, които бяха гаранция за по-лек контрол. Вътрешността се състоеше от компресирани микробалони, пълни с газ, които разпределяха равномерно силата на удара, което пък беше условие за по-точни шутове. Критиците се оплакваха, че и най-малкото отклонение караха топката да лети на високо.

Roteiro (2004)

Използваната в Португалия Roteiro представляваше уникат, защото за времето си беше първата топка, която не беше шита на ръка. Кълбото беше оформено посредством специален термичен механизъм. Това гарантираше далеч по-малко намокряне и подобрено владеене. Вдъхновението за името и дизайна дойдоха от историята на славния португалски мореплавател Вашко да Гама. И тази топка обаче не се хареса на повечето играчи. Едни я наричаха "пластмасова", а други я оприличиха на "тухла".

Europass (2008)

Europass е изградена е от 14 панела и има конструкцията на Тимгайст – топката за Световното първенство по футбол 2006, със значително подобрен дизайн. Беше направена с идеята, че ще бъде много по-лесна за овладяване от полевите играчи и за хващане от вратарите. Критиците обаче бяха доста, като се оплакваха, че тя се движи по странен начин и изобщо не е удобна за улавяне.

Tango 12 (2012)

Tango 12 беше избрана за топка на първенството в Полша и Украйна. Това е 11-ото кожено кълбо, което Adidas предоставя на футболните финали на Стария континент. Топката напомня на предшествениците си Tango River Plate (1980), Tango Mundial (1984) and Tango Europa (1988). На дизайнерите бяха нужни две години, за да изберат най-добрия облик на Tango 12. Върху кълбото има цветовете на страните-домакини - червено-бяло (Полша) и жълто-синьо (Украйна). За да достигне своето съвършенство, топката премина множество тестове. Производителят твърди, че тя е по-лесна за контрол и дрибъл в сравнение с непредсказуемата според мнозина Adidas Jabulani, с която се игра на Мондиал 2010. Официалният дебют на Tango 12 бе в мача на откриването между Полша и Гърция на 8 юни във Варшава. Преди това всеки финалист получи по 30 броя от коженото кълбо, за да тренира с него преди началото на финалите.

"Външният слой на Танго 12 е съставен от пет полиуретанови слоя от нашата продуктова линия Impranilо", обясни Томас Михаелис, ръководител на проекта за разработване на топката в Байер МатириълСайънс. "Тези слоеве осигуряват оптимален контакт с крака на футболиста и много добър контрол при всички метеорологични условия". Най-вътрешният слой е плътно покритие, свързващо текстилния субстрат с горните слоеве. Върху него има покритие от синтетична пяна, с дебелина от приблизително три милиметра, направена от милиони пълни със стъкло клетки. Благодарение на това топката бързо възвръща сферичната си форма след удар. Топката за мачовете от Евро 2012 се отличава с уникално покритие, което напомня структурата на денима. Освен че дава интересни визуални и осезаеми ефекти, то играе особено важна роля за доброто летене на топката. Измерването на диаметъра от 16 различни точки за всяка топка показва, че девиацията между най-големите и най-малките диаметри е по-малко от 1 процент.

Beau Jeu (2016)

Топката Beau Jeu бе представена от Adidas в края на 2015 г. Един от първите, които позираха с нея, бе френската легенда Зинедин Зидан. В превод от френски името на кълбото означава "Красива игра", като от едната му страна са изписани буквите Euro, а от другата - цифрите 2016. Дизайнът на топката е базиран на този на кълбото от световното първенство през 2014 г. в Бразилия - Brazuca. Това е шестата топка, която Adidas изработва специално за европейски финали. Стартът на тази традиция бе даден през 1996 г. с топката Questra Europa.

Uniforia (2020)

Така стигаме и до топката, с която ще се играе на Евро 2020. Тя отново е дело на концерна Аdidas и се нарича Uniforia. Името е комбинация от думите обединение (unity) и еуфория (euphoria). Както е известно, Евро 2020 отбелязва 60-ата годишнина на европейските първенства, като това бе и причината от УЕФА да решат турнирът да се играе в 12 различни държави. Това е въплътено и в дизайна на топката Uniforia. Тя има шарки с формата на мостове, които свързват хората от различните държави.

Дизайнът на Uniforia е съставен от черни размити петна, които са символ на размиването на границите между отделните държави и символизира новия трансконтинентален формат на турнира. Тези черни петна пък са разделени от линии с ярки и светли цветове като розово, жълто и светлосиньо, което е символ на събирането на различните култури на едно място.