Левски взе Суперкупата с девет човека

Левски взе Суперкупата с девет човека

Шампионът Левски победи с 1:0 Литекс и спечели своята трета Суперкупа на България след 2005 и 2007 година. Единственото попадение реализира Седрик Бардон в 65-ата минута на мача. Френският халф излезе сам срещу Голубович след добро подаване на Георги Христов, стреля във вратаря, топката рикошира в гърдите му и спря в мрежата на "оранжевите. Три минути след попадението Тиберканин беше изгонен за втори жълт картон,  а в 83-ата минута резервата Владимир Гаджев се контузи и напусна терена, оставяйки Левски с девет човека.

Въпреки това играчите на Ратко Достанич задържаха резултата до края и триумфираха със седмата Суперкупа на България. По този начин шампионите се изравниха с вечния съперник ЦСКА, който също има три, а последният трофей е във витрината на Локомотив (Пловдив).

За играчите на Гриша Ганчев и Станимир Стоилов остана разочарованието от четвърти загубен финал за трофея - от Локо (Пловдив) в последните секунди през 2004 година, от Левски в продълженията през 2007 година и от ЦСКА преди 12 месеца.

Сръбският наставник на "сините" Достанич бе направил шест промени от стартовите 11 за разлика от мача с ФК Баку, като в игра се появиха Бензукан, Генев, Вагнер, Тиберканин,  Ники Димитров, Георги Христов. Именно последният направи много силен мач и тормозеше бранителите в състава на Станимир Стоилов, като изработи и попадението на Бардон, дошло впоследствие не без помощта на късмета. Мъри заложи на Ивелин Попов и Светльо Тодоров в атака, а Пламен Николов бе предпочетен пред Ивайло Петков. 

"Сините" започнаха по-добре мача, като Георги Христов стреля опасно, но топката излезе в корнер. Последваха няколко далечни удара на Христо Янев и Ивелин Попов, които Георги Петков без проблем спаси. Едва в 38-ата минута бе създадено единственото голово положение, след като Ивелин Попов нахлу отляво през Бензукан и стреля, но Петков изби в ъглов удар.

В началото на втората част носителите на Купата започнаха по-добре и след поредното центриране на  Христо Янев от фаул, Сандриньо докосна топката с глава, но я прати на сантиметри в аут от лявата греда на Петков. По-добрите минути за "оранжевите" продължиха, но до опасност пред синята врата не се стигна.

Достанич замени Сърмов с Владимир Гаджев, а след това Жоазиньо се появи на мястото на Ники Димитров. След 60-ата минута дойдоха най-силните минути на Левски, като тогава падна и победният гол. Първо Елин Топузаков бе на крачка от откриване. Централният защитник надскочи противниците си след изпълнение на ъглов удар отдясно, но изстрелът му с глава бе париран със сетни усилия от Урош Голубович, който изби на голлинията, и при последвалия рикошет Бардон не успя да прати топката в мрежата.

След нови две добри атаки, при които не се стигна до завършващ удар,  Левски поведе с късмет след отлична атака. Отляво "сините" направиха хубава комбинация преди топката да стигне до Христов, който меко изведе Бардон сам срещу Голубович. Пристигналият от Анортозис играч стреля с левия крак, но сръбският вратар изби. Топката отскочи и рикошира в гърдите на Бардон, а след това спря в мрежата за радост на "сините" фенове.

Няколко минути по-късно получилият шанс за изява Тиберканин си изпроси глупав втори жълт картон и остави тима с 10 човека.  Стоилов пусна младия талант Диего на мястото на разочаровалия при завръщането си в България Тодоров, но и той не успя да влезе в мача.

Шампионите се прибраха и се опитваха да задържат резултата без да допускат опасности пред вратата си, а Елин Топузазов бе истински лидер в отбраната и не сбърка нито веднъж. Литекс нямаше идея как да изравни, дори след като в 83-ата минута Владимир Гаджев се контузи тежко и напусна терена, оставяйки тима с девет човека, след като бяха извършени трите смени. Веско Минев бе заменил Вагнер малко по-рано.

Играта се изнерви и се стигна до спречкване между двата тима в края, а при последната атака на ловчанлии защитник на "сините" за малко да прати топката в собствената си врата.

Така пред едва 4 000 - 5 000 зрители на стадион "Васил Левски" Левски постигна трета победа от трите мача срещу Литекс от както треньор там е Станимир Стоилов, който преди това водеше  шампионите.

ЛЕВСКИ - ЛИТЕКС 1:0

1:0 Бардон (65)

ЛЕВСКИ: Петков, Бензукан, Генев, Топузаков, Вагнер (75-Минев), Сърмов (51-Гаджев), Тиберканин, Бардон, Димитров (61-Жоазиньо), Христов, Зе Соареш

ЛИТЕКС: Голубович, Бодуров, Барт, Николов, Венков (84-Занев), Сандриньо, Кишишев, Йеленкович (82-Миланов), Янев, Попов, Св. Тодоров (62-Диего)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Тиберканин, Петков, Минев (Левски); Венков, Янев, Занев (Литекс)
ЧЕРВЕН КАРТОН:
Тиберканин (Левски)
СЪДИЯ:
Стефан Спасов
СТАДИОН:
"Васил Левски"

снимка: Иван Диманов, Sportal.bg

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти