Доктора триумфира в уникална драма срещу Лоренсо на "Каталуния"

Доктора триумфира в уникална драма срещу Лоренсо на "Каталуния"

Настоящият световен шампион Валентино Роси спечели в драматичен финал състезанието за Гран При на Барселона на пистата "Каталуния", шести кръг от Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP). Доктора изпревари съотборника си в Ямаха Хорхе Лоренсо в последния завой и така си гарантира победата. Последен на подиума завърши Кейси Стоунър (Дукати). След това състезание тримата на почетната стълбичка са с равен брой точки във временното класиране - 106.

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ (6/17)

Пилотът на Хонда Андреа Довициозо спечели една позиция срещу съотборника си Дани Педроса на старта, движеше се четвърти през цялото състезание и завърши на това място. Лорис Капироси (Сузуки) пресече финала пети, следван от Педроса, Колин Едуардс (Ямаха) и Ранди де Пуние (Хонда) в рамките на Топ 8. Десетката допълниха Мика Калио и Ники Хейдън с Дукати.

Състезанието:
Стартът на състезанието бе много напрегнат и въпреки че имаше огромно струпване на мотори в първи завой, отпаднали в първите минути нямаше. Хорхе Лоренсо успя да защити пол-позишъна си, като зад него се наредиха Валентино Роси, Кейси Стоунър и Ранди де Пуние. Още във втората обиколка последва атака на Доктора, която бе успешна. По-късно Стоунър се залепи зад Лоренсо, но така и не успя да го атакува.

По-назад в класирането Андреа Довициозо изпревари съотборника си Дани Педроса в борбата за четвърта позиция. Лорис Капироси се движеше шести, следван от Колин Едуардс и сриналият се по-назад Ранди де Пуние.

Няколко пилоти напуснаха очертанията на пистата. Юки Такахаши отпадна още в първата обиколка, Тони Елиас падна в средата на състезанието, а грешки допусна и Лорис Капироси, но той за разлика от своите съперници успя да продължи надпреварата.

До края на състезанието обаче борбата се водеше единствено между Лоренсо и Роси. В последните 7 тура двамата си разменяха непрекъснатото позициите. В последната обиколка Лоренсо излезе начело, но Роси направи феноменална атака в последния завой, пое лидерството и спечели състезанието.

В останалата част от състезателния уикенд на "Каталуния" в клас 125сс победител стана италианецът Андреа Яноне с  Априля, след като даде време от 41:10.494 минути на пистата в Каталуня. Втори и трети завършиха испанските пилоти на Априля - Николас Терол и Серхио Гадеа. Първи в генералното класиране остана Хулиан Симон с Априля и 84 точки.

Испанецът Алваро Баутиста с Априля доминираше изцяло състезанието в 250сс и очаквано взе победата с време от 41:09.018 минути. Той събра 108 точки за генералното класиране, с което поведе с 12 точки пред втория в състезанието Хироши Аояма. Трети в Гран при на Каталуня  остана Ектор Барбера.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти