Дисквалифицираха Хамилтън от Австралия, върнаха третото място на Трули

Дисквалифицираха Хамилтън от Австралия, върнаха третото място на Трули

Световният шампион Люис Хамилтън с Макларън беше дисквалифициран от служебното си трето място в завършилото миналия уикенд състезание за Гран при за Австралия, 1-ви кръг от шампионата. Днес на пистата "Сепанг" в Малайзия, Хамилтън и Ярно Трули бяха привикани от съдиите на ФИА, след като комисарите получиха нови доказателства за случката между тях в Мелбърн. Така третото място на Трули в Мелбърн беше върнато, а резултатите на Люис анулирани.

Съдиите на ФИА заключиха, че Макларън са представили подвеждащи доказателства на съдиите на "Албърт парк", които са довели до наказанието на Трули. Както е известно, Трули завърши трети в Австралия, а Хамилтън 4-ти. След финала обаче, Макларън протестираха срещу Трули и италианецът беше наказан с 25 секунди, след като се установи, че той е изпреарил Люис при второто излизане на колата за сигурност.   

ОРИГИНАЛНОТО АУДИО ОТ РАЗГОВОРА МЕЖДУ ХАМИЛТЪН И МАКЛАРЪН, КАКТО И ИНТЕРВЮ НА ЛЮИС СЛЕД ФИНАЛА В АВСТРАЛИЯ ЧУЙТЕ ТУК!

ФИА обаче обяви, че ще преразгледа финала в Австралия и разследването на инцидента се подновява заради "нов елемент относно инцидента". Съдиите разполагат с аудио запис от разговорите между Хамилтън и Макларън. След финала Люис призна, че от тима са му наредили да пусне Трули. Италианецът от своя страна обяви, че е нямал никакъв избор и е изпреварил британеца, защото той се е дръпнал в страни и е намалил рязко.    

Третото място на Трули на "Албърт парк" бе подложено на разследване, след като по време на втората кола за сигурност италианецът напусна пистата на 15-и завой, мина през тревата, но си върна позицията, като изпревари Хамилтън. Ярно призна, че го е направил, защото Люис е намалил и е излязъл от състезателната си линия. И двамата бяха повикани при стюардите след състезанието и бе решено Ярно да се накаже с 25 допълнителни секунди, които го поставят далеч от точките.

"Движех се зад Трули по времето, когато колата за сигурност беше на пистата. Знаех, че не е разрешено да се изпреварва при такива обстоятелства, но той изпусна 15-и завой и влезе в тревата", призна преди няколко дни Люис. "Реших, че случилото се е заради изстиналите му гуми, и намалих колкото можах, но минах пред него. После последва нареждане от бокса да го пусна отново пред мен. Не знам дали това е разрешено от правилника, или не ", завърши тогава британецът.

От своя страна след финала в Мелбърн Трули сподели: "Не можете да си представите колко съм разочарован. При колата за сигурност Хамилтън ме изпревари, но след това изведнъж намали встрани. Помислих, че има проблем, и затова го изпреварих, нямах друг избор."

 

Повече информация за Формула1 и за възможността да спечелите страхотни награди от NIVEA FOR MEN четете във www.formula1.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти