Баскетболна България една крачка по-близо до европейско след 102:90 срещу Финландия

Баскетболна България една крачка по-близо до европейско след 102:90 срещу Финландия

Българският национален отбор по баскетбол направи нова крачка към класиране на Европейското първенство по баскетбол през 2009 г. като победи състава на Финландия със 102:90 (29:22, 17:25, 26:14, 30:29). Шестият мач за "трикольорите" в Група "A" се проведе в столичната зала "Универсиада" пред около 2500 зрители. Успехът на момчетата на Пини Гершон е четвърти от началото на кампанията.

За българите най-резултатен бе Ибрахим Джабер с 29 точки, 8 борби и 6 асистенции. С 16 точки се отличи капитанът Тодор Стойков, а Филип Виденов реализира 12. Следващата среща на България е срещу тима на Италия на 17 септември в Торино. Последният мач за тези квалификации е в "Универсиада" на 20 септември срещу Сърбия.

Срещата срещу Финландия започна с лек превез за гостите. Един кош с фал и една тройка изведоха Финландците напред в резултата в началните минути. Отлична игра на Деян Иванов и Ибрахим Джабер обаче запазваше разликата. Няколко грешки в нападение за финландците и стребла от зоната за три точки, реализирана от Филип Виденов, доведе резултата до 14:12 в средата на частта. След няколкото успешно реализирани стрелби и овладяни топка в защита, българите продължиха уверено да контролират събитията на терена. Силни изяви на Стефан Георгиев и Димитър Ангелов в подкошието спомогнаха за отварянето на най-голямата разлика от началото на мача - 8 точки в полза на България за 20:12 след 7 минути игра в зала "Универсиада". До края на първата четвърт мача вървеше с много динамични темпове и завърши при резултат 29:22.

Националите започнаха по-изнервено втората четвърт, като позволиха на финландците да стопят аванса ни до три точки. Няколко неразчетени отигравания на Димитър Ангелов и неуверена стрелба от средно разстояние върнаха съперниците ни в срещата. След нереализирани опити за стрелба в подкошието, една тройка и една забивка, Финландия поведе в резултата с 2 пункта, пет минути след началото на втората част. Гершон заложи на 18-годишния Божидар Аврамов в заключителната минути, като това до голяма степен се оказа правилен ход след няколко ефективни асистенции с центъра Стефан Георгиев. Натурализираният американец Ибрахим Джабер демонстрира за пореден път невероятна игра във фаза защита, като това спомогна за връщането на резултата в полза на "трикольорите". След една тройка за финландците обаче резултата се върна в тяхна полза и така резултатът през първото полувреме завърши при резултат 46:47.

През третата част събитията на терена се запазиха в същия вид. Българите продължиха с не особено концентрираната си игра. Едва пет минути след началото на второто полувреме лъвовете започнаха да се съвземат и се оттърсиха от първоначалния стрес. Пробиви на Димитър Ангелов и впечатляващ Ибрахим Джабер обаче върнаха нашите в срещата. Няколко откраднати топки в защита и далеч по-стабилна игра в подкошието на Финландия изведоха резултата до 64:51 в ключовите минути в тази четвърт. Публиката в зала "Универсиада" също се активизира и финландците допуснаха серия от грешки под нашия кош. В заключителните минути мачът вървеше кош за кош, като тази част завърши при резултат 72:61, след изключителен забив на 18-годишния стрелец на България Божидар Аврамов и един точен шут от линията за фаул на Ибрахим Джабер. 

Последните десет минути протекоха предимно под коша на финландците. Поредни отлични отигравания на Ибрахим Джабер, който само до третата част имаше актив от 22 точки, 5 борби и 5 асистенции, както и няколко тройки на Тодор Стойков, поддържаха духа на "трикольорите". В средата на частта Тенчо Банев направи мощна забивка, извеждайки българите до 85:72. Джабер крадеше постоянно нападенията на съперниците ни, като това доведе до нова забивка. Американецът излезе очи в очи с коша и не се поколеба да разтърси ринга на финландците. На върха на нашето нападение Джабер и Стойков бяха неконтролируеми, като след поредно отлично взаимодействие помежду им, капитанът на нашия отбор успя да реализара нова тройка за 88:77 три минути преди края. Последваха нови мощни атаки на българите през Филип Виденов и Стефан Георгиев. Разнообразието в нападение обезмисли опитите на финландците. Няколко пропуска в нападение и две тройки за съперниците доведе резултата до 93:85, 60 секунди преди края. Това обаче не смути играта на нашите и в крайна сметка се поздравихме с победа. България - Финландия 102:90.

снимки: Марин МАРИНОВ/Sportal

ТРАЯН САРАФОВ и РАЧО КОЛЕВ

ФОТОГАЛЕРИЯ на мача БЪЛГАРИЯ - Финландия 102:90 може да видите ТУК!!!

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти